Lokale tijd: 

01 augustus.

EdinburghGrotere kaart weergeven

Zoals gewoonlijk zaten we om 08u30 aan de ontbijttafel, na een fruitsap en een kopje koffie wordt het "full scottish breakfast" geserveerd. Een serieus bord met een spiegelei, bacon, tomaat, tattie (aardappel), sausages (hier blijkt dat een rechthoekig stukje vleesbrood te zijn), black pudding (een soort bloedworst) en uiteraard haggis (een soort...) en uiteraard toast.
Het minste dat je kan zeggen is dat het wel een hèèl stevig ontbijt is, ik heb tot de late namiddag geen honger gehad. Al bij al viel het nog mee, de haggis smaakt niet slecht, lijkt mij meer een soort sterk gekruide patè en de bloedworst van bij ons is m.i. een stuk lekkerder, alhoewel het jaren geleden is dat ik nog bloedworst gegeten heb. Morgen ga ik toch nog een ander ontbijt uitproberen: smoked haddock (schelvis) met een poched egg. We staan nog altijd open voor de schotse keuken.

Om 09u15 zijn we al op weg, nog niet naar de bushalte, maar wel naar de apotheek. Ik heb nogal vlug, zeg maar heel vlug, last van misselijkheid als ik op de boot zit, nu heb ik me deze morgen rot gezocht naar een tabletje Touristil, maar zonder resultaat. Dus zat er niets anders op dan naar de apotheek te gaan. Gelukkig was er op wandelafstand èèntje te vinden. Voor en doosje met 12 tabletjes betaalde ik hier 2,54 GBP, wat een verschil met ons Belgenlandje, de laatste keer dat ik er nog Touristil kocht koste me dat denk ik rond de 10 euro.
Gewapend met men pilletjes stap ik om 09u32 met een gerust gevoel de bus op. In de week rijden de bussen hier om de 10 minuten, en dan nog vrijwel stipt. Nog iets waar ze bij ons kunnen van leren.
Om 10u30 vertrekt de eerste toeristische bus naar South Queensferry waar we de boot nemen voor een rondvaart. Gedurende de rit van 35 minuten krijgen we nog allerhande leuke verhaaltjes te horen over Edinburgh. Om 11u10 staan we al vol ongeduld te wachten op de boot. Vol ongeduld maar toch met verbazing als je ziet welke twee mastodonten de Forth rivier overbruggen. De lengte bedraagt ongeveer 1,5 km.

Om 11u30 kunnen we dan van start gaan met de 1u30 durende tocht. Grappig is wel dat de kapitein aan de mensen moest vragen om bij het vertrek vooraan op de boot te gaan plaatsnemen en dit omdat de schroef niet in de grond zou draaien, het was namelijk eb en er stond nogal weinig water aan de pier. Maar goed na 2 minuutjes kan iedereen plaatsnemen waar hij wil, wij kozen zowiezo om vooraan te gaan zitten in open lucht. Onderweg maak ik nog een paar foto·s van de bruggen. Ook vandaag is de zon niet van de partij, maar gelukkig, het is droog en de zichtbaarheid prima.

We maken een toertje rond Incholm Island. In het voorjaar komen hier duizenden papegaaiduikers broeden, vandaag zijn er vooral zeemeeuwen en zeehonden.Op het eiland bevindt zich ook een goed bewaarde 12de eeuwse abdij.Je kan aan land gaan om ze te bezoeken, maar dan moet je wel anderhalf uur daar blijven tot de volgende boot je weer komt oppikken. Iets te lang voor ons dus zetten we onze rondvaart verder. Bij het verlaten van het eiland worden we nog uitgewuifd door een zeehond.Na anderhalf uur meren we aan en kunnen we de terugreis naar Edinburgh aanvatten. Eens daar maken we gebruik van de rest van onze meterlang ticket om een rondrit te maken op een open bus, ook nu weer worden we vergezeld van een uitstekende gids. Zo komen we onder andere het standbeeld van het hondje Bobby tegen.Bobby blijkt zowat een lokale held te zijn die in de 18e eeuw leefde en na de dood van zijn baasje jarenlang zijn graf bewaakte en iedereen wegjoeg die ook maar in de buurt kwam.

Tevens krijgen we Edinburgh Castle vanuit een prachtige hoek te zien.Het is rond halfzes als we op zoek gaan naar een restaurantje om ons "laatste avondmaal" in Edinburgh te nuttigen, opnieuw kiezen we voor een visrestaurant: Creelers. Tot 19u00 kan je hier genieten van een voordelig "early evening" menu. Voor slechts 17,95 GBP kan je hier kiezen uit een voorgerecht of dessert en een hoofdgerecht. Ook hier was het genieten van de lekkere verse visschotels.

Tijd nu voor onze terugkeer, via een "close" komen zijn we snel aan onze bushalte en ondanks dat het al 19u30 is rijden de bussen nog steeds om de 10 minuten. Zo zitten we om 19u50 al opnieuw op onze kamer, eerst ons wat opfrissen en dan naar het salon voor een uitgebreid slaapmutsje.
Helaas blijkt het salon bezet te zijn, enkele lokalen houden er een vergadering. Dus na wat surfen op het internet en het lezen van de laatste nieuwtjes besluiten we om ons terug te trekken op onze kamers. Eerst nog het verslag schrijven en dan al beginnen inpakken want morgen moet er een flink stuk gereden worden.

Groetjes

Dirk en Stefaan.