Lokale tijd: 

03 augustus.

Grantown On Spey.(213 km)Grotere kaart weergeven

In Newhaven B&B kunnen we reeds om 8uur ontbijten, we krijgen een ruime keuze aan ontbijtgranen, maar ook veel vers fruit staat ter onzer beschikking. Onze gastvrouw had gevraagd om de avond voordien onze wensen voor het ontbijt door te geven.
We willen wel opnieuw iets anders proberen en kiezen voor roerei met gerookte zalm. Neen, we geven de vis niet op. Na een laatste tas lekkere koffie en een poetsbeurt voor de tanden vertrekken we richting Culloden waar we het bekende "Fort George" gaan bezoeken.

Fort George is een achtiende-eeuws artilliriefort en ligt op een oppervlakte van 17 hectare. De hoofdpoort van het fort kan enkel bereikt worden via een ophaalbrug.De barakken konden 2000 soldaten huisvesten.Ook nu nog gebruikt het leger dit fort als oefenkazerne. Wij hebben die sukkelaars bezig gezien, afzien en nog eens afzien.Van hieruit trekken we verder naar het stadje Elgin waar we de restanten van de dertiende-eeuwse kathedraal gaan bezichtigen.We hadden ook de intensie om een met een mini-cruise mee te gaan op zoek naar dolfijnen. Helaas zijn de plaatsen erg beperkt (12 personen) en waren de rondvaarten al volgeboekt tot vrijdag. Hèèl jammer, maar niets aan te doen.
Na een kleine luchpauze, gaan we onze trip verderzetten met het bezoek aan enkele distillerijen.
De eerste op de route is "Strathisla Distillery" hier wordt o.a. de gekende "Chivas Regal" gemaakt.

We hadden geluk, om 16uur stoppen de rondleidingen, we kunnen nog juist de voorlaatste meenemen. Onze jonge gids is niemand minder dan de dochter van de eigenaar. Goed luisteren is de boodschap want hoe leuk het schots accent ook is, het maakt het allemaal toch weer wat moeilijker verstaanbaar. Na de rondleiding worden we uitgenodigd voor een kleine degustatie.Hieronder zie je een foto van onze "baron". Sinds die badkamer is het echt niet meer te doen. ;-)Bij het verlaten van de parking worden we er attent op gemaakt dat er hier links gereden wordt. Blijkbaar blijft het voor sommigen niet bij een degustatie. Let op, zelfs het nederlands staat vermeld. En dat zal dan vermoedelijk wel voor Vlamingen zijn, want 't is raar maar waar, ik ben hier nog geen Hollanders tegen gekomen.We rijden 20 mijl verder naar de "Glenfiddich Distilliry", deze sluit de deuren om 16u30, we komen dus te laat, toch wel jammer dat alles hier zo vroeg sluit. We gaan toch maar even een kijkje nemen op het domein.

Wat ik nog meebreng uit de Giftshop is een degelijke paraplu, ik denk dat ik die nog meer ga nodig hebben dan mijn regenjasje. Al van in het begin dat ik hier ben zweet ik me te pletter, de hoofdreden ligt niet enkel bij mij maar bij het weer. Sinds we hier aangekomen zijn heerst er een luchtvochtigheid van tussen de 90 en 100 procent, de papieren in de wagen voelen zelfs klam aan. Geen wonder dus.
Vandaag is het echter héél ander weer met vooral in de namiddag veel zon en hoge temperaturen en een veel lagere luchtvochtigheid.
Omdat het nog te vroeg is om terug te keren besluiten we om nog wat te cruisen, een aanrader met dit weer en uiteraard worden er ondertussen nog wat foto's genomen.Pas om 19u45 zijn we opnieuw in Grantown-On-Spey.
We gaan naar hetzelfde hotel-restaurant als gisteren, maar dit is helemaal volgeboekt. We kiezen dan maar een ander hotel dat ons werd aangeraden. Iets minder lekker maar zeker niet slecht. Misschien worden we al te kritisch.
Morgen trekken we verder noordwaarts, blijkbaar met slecht weer, afwachten dus en voor nu slaapwel.

Groetjes

Dirk en Stefaan.