Lokale tijd: 

07 augustus.

Auchterawe.Grotere kaart weergeven

Het heeft de hele nacht geregend en ook deze morgen wil het maar niet ophouden. Na opnieuw een lekker ontbijt wordt er besloten om de trip die morgen gepland staat vandaag te doen, het eiland Skye verkennen. We moeten hiervoor een heel stuk naar het westen rijden en hopen daar beter weer te vinden.
Onze uiterst vriendelijke gastvrouw Elaine geeft ons nog een uitprint mee van de uren van de ferry. Aangezien er op zondag aanzienlijk minder vaarten zijn besluiten we om de trip in de andere richting aan te vatten en eerst de ferry te nemen en later op de dag via de vaste brug terug te rijden naar het vaste land.

Na ongeveer een half uur rijden ziet het weer er stilaan beter uit en stopt het zelfs met regenen, stilletjes hopen we opnieuw op een betere dag. Onze eerste stop is bij het "Glenfinnan Viaduct ", beter bekend als het Harry Potter viaduct. Deze viaduct duikt namelijk op in drie van zijn films. Het viaduct telt 21 bogen van telkens 15 meter. Erg indrukwekkend als je er onder staat.Enkel jammer dat we tien minuten te vroeg bij het viaduct waren, anders hadden we de originele stoomtrein er nog zien over rijden.
Van hieruit rijden we verder naar Mallaig, daar moeten we de ferry nemen. We komen aan om 11u30, ruimschoots op tijd voor de ferry van 12u40. Bij de ingang wordt ons gevraagd op we gereserveerd hebben, spijtig genoeg niet. De man trekt een bedenkelijk gezicht en zegt dat dit een probleem kan zijn omdat het zeer druk is. Hij duidt ons aan om "lane 6" te nemen, onze auto te parkeren en naar het kantoor te gaan om een ticket te nemen en te zeggen dat we "in hold" staan, als er dan nog plaats is kunnen we ook mee. Hopelijk lukt dit want de volgende overtocht is pas om 14u40, het zou zonde zijn van onze tijd. Het wordt steeds drukker en we vrezen reeds het ergste, ondertusen is het opnieuw beginnen regenen. Alles blijkt plotseling tegen te zitten. Om 12u20 wordt de inscheping aangevat, eerst de motoren en de fietsers, dan de gereserveerden en dan... blijft het heel lang wachten, uiteindelijk om 12u40 mogen we dan toch ook de ferry oprijden, gelukt!!!
De wagens worden nogal vrij dicht op elkaar gepakt en tijdens de overtocht moeten we op het bovendek plaatsnemen (uiteraard overdekt).Na een rustige vaart van 30 minuten hebben we het eiland Skye bereikt.Het ontschepen verloopt vlot en na een vijftal minuten zijn we al opnieuw op weg... in de regen.
Zoals wel meer gebeurt in Schotland stopt het plots met regenen en krijgen we beter weer, geen zon maar toch helder weer. We zetten onze tocht verder naar Portree, zowat de hoofdstad, nu ja stad, van het eiland. Hier waren we van plan om een lekker visdiner mee te pikken. Jammer genoeg zijn ook hier de meeste restaurants tussen 2 en 5 gesloten.
We kopen gauw een paar verse koffiekoeken en besluiten om deze avond opnieuw te gaan dineren in Fort Augustus, het dorp nabij onze B&B.
Het blijft nu droog en we kunnen zonder probleem de spectaculaire kustweg afleggen. Hieronder nog een paar foto·s.

De ene plaats al mooier dan de andere.
De terugweg verloopt vlot, er is bijna geen verkeer, we hebben zelfs 23 km gereden zonder iemand voor of achter ons, en dan nog wel op een hoofdbaan. Eens we terug onze B&B beginnen te naderen, krijgen we nog maar eens regen, de lucht is hier zwaar bewolkt en de wolken hangen zo laag dat er wel mist lijkt te hangen. Ik ga nog gauw mijn fototoestel in de koffer opbergen en een andere vest aantrekken, hier is het 9 graden, maar moet terug de auto invluchten. Op een paar seconden was het daar vergeven van de "midges". Ik had me deze morgen wel ingewreven, maar dat spul was al uitgewerkt en het erge is dat deze beestjes op het eerste zicht lijken op dondervliegjes zo klein zijn ze, een paar keer hebben ze me toch liggen, terwijl Stefaan er absoluut geen last van heeft. Ik zal me tweemaal per dag moeten insmeren, gelukkig ruikt die Smidge wel lekker.

Om 19u00 komen we dan aan in hetzelfde restaurant als gisteren, waarom hetzelfde? Twee redenen, ten eerste het was er lekker en ten tweede, dat is weer een heel verhaal. In Schotland wordt er verwacht dat je een 10 procent service bijbetaald. Gisteren hebben we dat niet gedaan omdat er niets vermeld stond. Navraag bij onze gastheer en gastvrouw heeft ons geleerd dat als er niets bij vermeld staat dat de service er dan niet inbegrepen is. In hotel-restaurants is het er blijkbaar altijd inbegrepen ook al is het niet vermeld.
We hadden een beetje een vervelend gevoel omdat dat meisje nu niks gekregen had, niemand werkt graag voor niks, dus zijn we dat vandaag gaan rechtzetten. We hadden trouwens gisteren voor erg weinig geld gegeten: een voorgerecht, hoofdschotel, 2 cola·s en 2 koffies voor slechts 45 GBP. En ook vandaag hebben we lekker gegeten voor weinig geld, service inbegrepen nu.

Ik weet nog niet wat morgen brengen zal, we stemmen onze doelen een beetje af op het weer, afwachten dus.

Groetjes

Dirk en Stefaan.