Lokale tijd: 

31 juli.

EdinburghGrotere kaart weergeven

Na een eenvoudig ontbijt, geen Schots ontbijt voor ons, nemen we de bus naar het centrum van Edinburgh.
Wij logeren aan de haven en dit ligt toch wel op een kwartier rijden van het centrum. Onze gastheer had ons aanbevolen om de bus te nemen. Op zondag rijden er wel slechts om het half uur bussen, maar dat is ruimschoots voldoende. Voor 1,3 GBP de man worden we in het centrum gedropt.
Het weer is wel veranderd, de blauwe lucht heeft plaats gemaakt voor een grijze wolkenmassa die ons helaas de hele dag zal vergezellen. Maar gelukkig, regen hebben we niet gezien.

We moeten nog een forse klim maken naar Edinburgh Castle en het is dan misschien wel bewolkt maar koud is het zeker niet, dus iedereen die me een beetje kent weet dat ik op dat moment al goed bezweet de top bereik. Wij kopen geen individueel ticket maar wel een Explore Scotland pas, hiermee krijgen we toegang tot meer dan 300 sites in Schotland en dit voor 7 bezoekdagen op een termijn van 14 dagen. Het kasteel zelf moet prachtig zijn, maar helaas, voor de fotografen dan, start volgende maand de wereldberoemde Taptoo dus is het plein voor het kasteel reeds omgetoverd tot een arena. Binnen het kasteel is er zo een massa volk op de been dat het net iets te druk is om er een aangenaam bezoek van te maken. Vanop de omwalling krijg je wel een prachtig zicht op het centrum van de stad.We besluiten dan ook vrij vlug om de oude binnenstad te gaan verkennen. De oude stad is een aaneenschakeling van allerhande prachtige gebouwen zoals dit gebouw van de Scotch Wisky Experience.Hier gaan we niet binnen want later op de reis zullen we nog genoeg van die "experiences" kunnen opdoen in echte stokerijen. Ook deze typische tavernes, pubs en restaurants zijn een vertrouwd beeld in de stad.We lopen de Royal Mile volledig af en onderweg krijgen we allerhande straatartiesten aan het werk te zien.Je kan bijna geen tien meter stappen of er staat wel iemand zijn kunsten te vertonen, zo hebben we ondermeer kunnen genieten van een goochelaar, een vuureter, een jongleur, schilders, mytische figuren en uiteraard ook zangers en muzikanten waarbij onderstaande natuurlijk niet mocht ontbreken.Helemaal aan het einde van de Royal Mile staat het nieuwe parlementsgebouw, gelukkig hebben ze dit op deze plaats gebouwd want het mag dan al een pareltje van moderne architectuur zijn het zou wel misplaatst zijn om dit in de oude stad neer te ploffen.In de namiddag hebben we, opnieuw op aanraden van onze gastheer, een rondleiding geboekt met een gids. Onze uitstekende gids nam ons mee door de stad en vertelde de boeiende geschiedenis van het ontstaan van de stad. Via "Closes" werden we altijd opnieuw weer getrakteerd op plaatsjes waar je als toerist niet gauw komt.Van al dat stappen krijg je dorst en na een laatste drankje besluiten we om terug te keren naar onze kamers om ons op te frissen en nadien een lekker avondmaal te gaan verorberen.

Op de terugweg stoppen we nog even aan het herdenkingsmonument van Sir Walter Scott.Hier kopen we ook onze tickets voor een boottocht die we morgen gaan doen.
De bus brengt ons ook nu weer vlug op onze bestemming en na een verkwikkende douche gaan we op pad naar het restaurant. We nemen opnieuw een vismenu en ook deze keer is het eten uitstekend.
Om 20u00 zijn we terug en blijven nog wat napraten in het salon, we laten ons vergezellen door een heerlijke whisky, ik moet zeggen, ik ben het niet gewoon dus voor mij is het wel even wennen, maar ja, wie gaat er nu naar Schotland zonder whisky te proeven. Ook laat ik me door de gastheer een "full scottish breakfast" aanpraten. Ja, de black pudding en de haggis moet je toch ook eens geproefd hebben, het zal misschien bij proeven blijven. Maar morgen meer daarover.

Groetjes

Dirk en Stefaan.